czwartek, 5 marca 2020

ZIMOWA SAŁATKA Z BURAKIEM, RUKOLĄ, FETĄ I PESTKAMI GRANATU


Połączenie pysznych słodkich buraków, pikantnej rukoli, słonego sera oraz słodko - kwaśnych pestek granatu
to idealna sałatka na zimę, gdy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Świetnie sprawdzi się na imprezach, jako lunch do pracy czy na kolację. Do przygotowania tej sałatki użyjcie buraków pieczonych lub gotowanych na parze, tak przyrządzone zachowują intensywny smak, kolor i cenne witaminy.


Składniki: (2 porcje)

  • 60 g rukoli
  • 120 g buraków ugotowanych lub upieczonych
  • 50 g sera feta
  • 12 g małej czerwonej cebuli
  • 4 łyżki pestek granatu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy
  • opcjonalnie ocet balsamiczny lub sok z cytryny


Jak przygotować sałatkę z rukolą, burakiem i fetą:

  1. Przygotowanie buraków: umyte, nieobrane buraki zawijamy w folię aluminiową (matowa strona foli na zewnątrz) i gotujemy na parze bądź pieczemy w piekarniku. W zależności od wybranej metody i wielkości buraków zajmie to od 30 do 60 minut. 
  2. Upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę.
  3. Fetę kroimy w taką samą kostkę jak buraki. Cebulę w piórka lub kostkę.
  4. Rukolę myjemy i osuszamy. 
  5. Na talerzu układamy garść rukoli dodajemy buraki, fetę, cebulę i posypujemy pestkami granatu. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem rzepakowym. Można także dodać odrobinę octu balsamicznego.
Smacznego!






2 komentarze: