sobota, 9 maja 2020

SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ Z BOTWINKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE


Klasyczne połączenie smakowe: jajko i botwinka w nowym wydaniu. Jeśli połączymy botwinkę z kaszą, dodamy
odrobinę fety i moje ulubione pestki granatu otrzymamy pyszną i pożywną sałatkę. Można ją jeść na zimno i na ciepło. Całość uzupełnia jajko w koszulce, ale jeśli nie macie wprawy w jego przygotowaniu albo po prostu wolicie inne to sadzone lub gotowane na miękko też będzie pasować.

Składniki: (2 porcje)

  • 10 łyżek suchej kaszy gryczanej białej (niepalonej)
  • 200 g botwinki (najlepiej takiej z mikro buraczkami, jeśli są większe to bierzemy tylko 1 szt. pozostałe wykorzystujemy do czegoś innego, waga 200 g to same liście bez buraka)
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g sera feta (najlepiej takiego greckiego twardego)
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego bądź oliwy
  • 2 łyżki dowolnych pestek: słonecznik, dynia lub jak u mnie pistacje
  • 6 łyżek posiekanego koperku
  • sól, pieprz, kminek mielony
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
do podania:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu (potrzebna do ugotowania jajek w koszulkach)
  • kilka małych listków botwinki
  • pistacje


Jak przygotować sałatkę z kaszy gryczanej i botwinki:

  1. Zagotowujemy wodę (3 razy więcej niż jest kaszy), solimy i wrzucamy kaszę, gotujemy ok. 10-13, pilnujemy aby kasza się nie rozgotowała ma zostać jędrna. Po tym czasie odcedzamy kaszę na sicie i przelewamy zimną wodą, zostawiamy na chwile aby obciekła woda, a kasza wystygła.
  2. Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki, cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i chwile przesmażamy kolejno dodajemy czosnek i botwinkę przesmażamy wszystko razem 3-4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny i odrobina cukru, następnie dodajemy 2-3 łyżki wody przykrywamy i dusimy ok 10 minut. 
  4. Do botwinki dorzucamy ugotowaną kaszę, koperek dokładnie mieszamy i przez chwilę razem podgrzewamy. Jeśli będziemy jeść sałatkę na zimno to kaszę z botwinką studzimy, a następnie dodajemy do niej fetę, pestki granatu i pistację (lub inne wybrane pestki). Jeśli jemy ją na ciepło wykładamy na talerz sałatkę i wtedy na wierzch dodajemy powyższe składniki.
  5. W międzyczasie przygotowujemy jajko w koszulce: jajko delikatnie wbijamy do miseczki tak aby nie uszkodzić żółtka, zagotowujemy wodę w garnku, gdy będzie wrzeć dodajemy ocet i zmniejszamy moc kuchenki, do wody delikatnie wlewamy jajo (gdyby powstały "nitki z białka" delikatnie przykrywamy nimi żółtko) gotujemy 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.
  6. Sałatkę podajemy z jajkiem posypaną pistacjami, koperkiem.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz