wtorek, 15 października 2019

SEZAMOWA OWSIANKA Z FIGĄ I PESTKAMI GRANATU


To niesamowite jak z wiekiem mogą się człowiekowi zmienić smaki, kiedyś na chałwę nie chciałam patrzeć, a dzisiaj specjalnie idę sprawdzić czy są w cukierni lody chałwowe, które raz spróbowane trafiły na top listę.
W tym poście chciałabym Wam pokazać jak można chałwowy smak wykorzystać do przygotowania pysznego i pożywnego śniadania. Będzie nam do tego potrzebna pasta sezamowa (tahini) domowa bądź kupna, płatki owsiane, banan, trochę miodu i owoce do podania. A teraz wyobraźcie sobie kremową sezamową owsiankę z kwaskowatymi strzelającymi pestkami granatu i słodką figą. Jak dla mnie opcja idealna na jesienne śniadanie.


Składniki: (1 porcja)

  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej - tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały banan
  • 3/4 szkl. wody lub dowolnego mleka
  • 1 figa
  • 1 łyżka pestek granatu
  • 1/2 łyżeczki nasion sezamu
  • do dekoracji listki melisy lub mięty

Jak zrobić sezamową owsiankę z figą i pestkami granatu:

  1. Płatki owsiane zalewamy wodą i zagotowujemy. Kolejno dodajemy drobno pokrojonego banan. Gotujemy, aż owsianka będzie gęsta i aksamitna ok. 10 minut. Co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliła.
  2. Kolejno dodajemy miód, pastę sezamową i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
  3. Owsiankę podajemy z figą, pestkami granatu posypaną sezamem i udekorowaną listkami melisy.
Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz