sobota, 7 września 2019

GRUSZOTKA CZYLI OBŁĘDNE KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ



Czasem mały impuls może przynieść dobre rzeczy. I tak właśnie było w przypadku tego przepisu. Piękne, gorące lato i klęska urodzaju papierówek. Powiecie ale jak to jabłka przecież to ciasto jest z gruszkami. Pierwowzór tego

ciasta powstał własnie wtedy gdy nie wiadomo było co zrobić z nadmiarem papierówek, tak mi posmakowało, że gdy skończyły się wreszcie jabłka zaczęłam kombinować z innymi owocami, była wersja z jabłkami, rabarbarem, jabłkami i gruszkami oraz z samymi gruszkami i właśnie na tą ostatnią wersję podaję dzisiaj przepis. Myślę, że warto wypróbować wszystkie opcje, ale koniecznie zacznijcie od tej gruszkowej. Połączenie kruchego ciasta, aksamitnego nadzienia gruszkowego i chrupiącej bezy na pewno wielu z Was przypadnie do gustu. Polecam.


Składniki: (12 - 16 kawałków)

Ciasto:

  • 125 g masła 
  • 30 dkg mąki tortowej
  • 17 dkg cukru
  • cukier waniliowy 16 g
  • 3 żółtka


Nadzienie:

  • 2,3 kg gruszek (waga przed obraniem, najlepsze będą takie na pół twarde)
  • 120 g cukier (w zależności od tego jak słodkie będą gruszki ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć)
  • 1 budyń waniliowy
  • sok z połowy cytryny


Beza:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego


Jak zrobić kruche ciasto z gruszkami i bezą:

  1. Kruche ciasto:  z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 40 min.
  2. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotować nadzienie: gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, umyć, następnie połowę gruszek pokroić w małą kostkę, a połowę w większą tak aby część gruszek rozpadła się podczas gotowania; gruszki dusić z cukrem i sokiem z cytryny do czasu aż mniejsze kawałki się rozpadną (gdyby powstało zbyt dużo płynu odlać go);  do ciepłych gruszek dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać, zostawić nadzienie aby ostygło.
  3. Beza: białka ubić na sztywno, potem partiami cały czas ubijając dodawać cukier na końcu dodać proszek budyniowy.
  4. Ciastem wyłożyć blaszkę (u mnie blaszka na tartę o średnicy 28 cm), na ciasto wyłożyć zimne gruszki oraz bezę. Piec ok 50 min w temp. 180 stopni bez termoobiegu.
Smacznego!





6 komentarzy:

  1. "Klęska urodzaju papierówek...", czyli moich najukochańszych jabłek. I stało się tak, że co sezon ledwo udaje mi się kupić raz, góra dwa razy, a tym ani razu :(. Ubolewam nad tym, bo te jabłka to moje smaki dzieciństwa i młodości. Nie ma lepszych :)!
    Tarta wygląda pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety sezon na papierówki jest krótki, a dodatkowo nie nadają się do długiego przechowywania i pewnie dlatego ciężko je znaleźć w sklepach i na straganach. Ale warto szukać bo smak i zapach mają niepowtarzalny :)

      Usuń
  2. Wiem, że sezon na nie jest krótki i faktycznie w tym za mało starań włożyłam w poszukiwania.
    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń