sobota, 4 czerwca 2016

KREM ZIEMNIACZANY Z PIECZARKAMI, CHIPSEM Z POLĘDWICY DOJRZEWAJĄCEJ I OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ


Składniki: (2 porcje)
- 2 duże ziemniaki
- por - biała część-10 cm
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 małej cebuli
- ćwiartka małego selera
- pół pietruszki
- 3 łyżki masła
- sól, świeżo mielony pieprz
- rozmaryn
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 pieczarki
- 4 plasterki polędwicy dojrzewającej (lub szynki parmeńskiej)
- oliwa z oliwek
- pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, pietruszkę, seler, czosnek i 1 cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Por myjemy
i kroimy na plasterki.
2. Do garnka dajemy 2 łyżki masła oraz pokrojone warzywa. Podsmażamy aż warzywa lekko się zarumienią. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, dodajemy 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego. Zalewamy wodą ok. 1 cm powyżej warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 min. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy ziele angielskie, listek laurowy i blendujemy zupę na gładki krem. Gdyby było konieczne doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
3. W czasie gdy zupa się gotuje przygotowujemy dodatki:
- pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, pół cebuli obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
dodajemy pieczarki, cebulę, listek laurowy, 2 ziela angielskie doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczarki dusimy do miękkości, na końcu dodajemy łyżkę drobno pokrojonej natki pietruszki.
- chipsy: polędwicę dojrzewającą układamy suchej, zimnej patelni teflonowej - smażymy aż powstaną chipsy
- oliwa pietruszkowa: 100 ml oliwy miksujemy z pozostałą częścią pietruszki (zostawiając kilka listków do podania)
4. Krem ziemniaczany podajemy z pieczarkami, chipsem z polędwicy, skropiony oliwą pietruszkową.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz