środa, 28 września 2016

SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK, DYNI I PIECZONEJ PAPRYKI


Składniki: (2 porcje)
- 1,5 szkl. ugotowanej kaszy pęczak
- 1 duża papryka czerwona
- kawałek dyni Hokkaido ze skórą ok 150 g
- połówka małej cebuli
- 1,5 łyżeczki czarnego sezamu
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- 1 łyżeczka masła
- oliwa
- sok z cytryny
- 2 plastry szynki dojrzewającej

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Paprykę myjemy, osuszamy i pieczemy w całości w piekarniku ok 30 min
– do czasu aż skórka się przypiecze. Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika i wkładamy ją do foliowego worka, szczelnie zamykamy. Odkładamy na bok, żeby papryka ostygła. Następnie wyciągamy z worka, usuwamy gniazdo nasienne oraz obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
2. Dynię kroimy w kostkę razem ze skórką. Na patelnie dajemy masło oraz łyżeczke oliwy, kolejno wrzucamy dynię, doprawiamy solą, pieprzem tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Dusimy aż dynia będzie miękka ale nie rozgotowana.
3. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciepłej dyni, mieszamy. W wersji wegetariańskiej pomijamy.
4. Kaszę pęczak łączymy z papryką, dynią dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule oraz sezam. Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem z cytryny i oliwą.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz