Mówię: dzisiaj na obiad botwinka. Co odpowiadasz? Ja jeszcze parę lat temu odpowiedziałabym, że nie jestem głodna. Dzisiaj uśmiecham się i mówię o super lubię botwinkę. Odkąd odkryłam, że botwinka odpowiednio przygotowana jest pyszna i że można ją wykorzystać na wiele sposobów (nie tylko do zrobienia zupy) w sezonie kupuję ją bardzo często. Przygotowuję z niej na przykład farsz do pierogów, które podaję z dodatkiem sosu chrzanowego. Wypróbuj mój przepis i sprawdź czy pierogi z botwinką i fetą również Tobie przypadną do gustu.
Składniki: (18 pierogów)
Ciasto na pierogi:
175 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
1 żółtko małego jajka
szczypta soli
Farsz do pierogów:
pęczek botwinki bez lub z mini buraczkami
60 g fety
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
Do podania:
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz
koperek
młode listki botwinki
Jak zrobić pierogi z botwinką i fetą:
Ciasto na pierogi: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie odkładamy je na 30 min do odpoczęcia.
Farsz: Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy botwinkę, chwile przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie podlewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy kilka minut. Botwinka powinna był jędrna. Do wystudzonej botwinki dodajemy pokruszoną fetę oraz koperek.
Pierogi: Ciasto na pierogi wałkujemy cienko, a następnie wykrawamy kółka, na których układamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy 3/4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Sos chrzanowy: Śmietanę mieszamy z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem.
Pierogi z botwinką i fetą podajemy z sosem śmietanowo-chrzanowym udekorowane koperkiem i młodymi listkami botwinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz