czwartek, 10 maja 2018

PIEROGI Z BOTWINKĄ I FETĄ

Pierogi z botwinką i fetą

Mówię: dzisiaj na obiad botwinka. Co odpowiadasz? Ja jeszcze parę lat temu odpowiedziałabym, że nie jestem głodna. Dzisiaj uśmiecham się i mówię o super lubię botwinkę. Odkąd odkryłam, że botwinka odpowiednio przygotowana jest pyszna i że można ją wykorzystać na wiele sposobów (nie tylko do zrobienia zupy) w sezonie kupuję ją bardzo często. Przygotowuję z niej na przykład farsz do pierogów, które podaję z dodatkiem sosu chrzanowego. Wypróbuj mój przepis i sprawdź czy pierogi z botwinką i fetą również Tobie przypadną do gustu.


Składniki: (18 pierogów)

Ciasto na pierogi:

  • 175 g mąki pszennej
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1 żółtko małego jajka
  • szczypta soli

Farsz do pierogów:

  • pęczek botwinki bez lub z mini buraczkami
  • 60 g fety
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Do podania:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz
  • koperek
  • młode listki botwinki


Jak zrobić pierogi z botwinką i fetą:

Ciasto na pierogi: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie odkładamy je na 30 min do odpoczęcia.

Farsz: Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy botwinkę, chwile przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie podlewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy kilka minut. Botwinka powinna był jędrna. Do wystudzonej botwinki dodajemy pokruszoną fetę oraz koperek.

Pierogi: Ciasto na pierogi wałkujemy cienko, a następnie wykrawamy kółka, na których układamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy 3/4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos chrzanowy: Śmietanę mieszamy z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem.

Pierogi z botwinką i fetą  podajemy z sosem śmietanowo-chrzanowym udekorowane koperkiem i młodymi listkami botwinki.

Smacznego!


Pierogi z botwinką i fetą

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz