niedziela, 11 czerwca 2017

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BEZĄ, OWOCAMI I AJERKONIAKIEM


Bardzo często inspiracją do tworzonych przeze mnie przepisów jest produkt np w postaci sezonowego warzywa, nadmiaru kaszy w szafce lub chęci przetestowania nowinek rynkowych. Efektem tej ostatniej jest dzisiejszy przepis
na słodką zapiekankę, do przygotowania której wykorzystałam makaron mini świderki z czekoladą od Lubelli. Makaron, owoce, chrupiące płatki migdałów i ajerkoniak to połączenie zdecydowanie pozytywnie zaskakuje.

Składniki:
- 150 g makaronu Mini świderki z czekoladą Lubella
- 6 łyżek borówki amerykańskiej
- 4 łyżeczki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki pestek granatu
- na bezę: 1 białko, 50 g cukru, 2 łyżeczki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej, szczypta soli
- 100 ml ajerkoniaku ( w wersji dla dzieci można zastąpić sosem cytrynowym, lemon curdem lub zmiksowanym na sos kiwi)
- listki mięty lub melisy do dekoracji
- pół łyżeczki masła do posmarowania foremki

Sposób przygotowania:
1. Czekoladowy makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
2. Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy bezę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno partiami dodajemy cukier, cały czas ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy budyń.
3. Foremkę (u mnie 2 ceramiczne foremki na tartę o średnicy 14 cm, mogą być też kokilki lub naczynie żaroodporne) smarujemy masłem.
4. Makaron mieszamy z połową masy bezowej, dodajemy 2 łyżeczki płatków migdałowych, 4 łyżki borówek i przekładamy do foremek.
5. Pozostałą część masy bezowej wkładamy do rękawa cukierniczego i robimy mini beziki na górze makaronu. (Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to robimy małe kleksy łyżką). Całość posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy jeszcze 10 min tak aby beza była rumiana.
6. Zapiekankę podajemy posypaną świeżymi borówkami, pestkami granatu oraz ajerkoniakiem.
Smacznego!







 #lubelloveinspiracje #lubella

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz