sobota, 13 lutego 2016

CHILI CON CARNE


Składniki: (2 porcje)
- 30 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- czerwona fasola z puszki 400 g (lub ugotowana)
- kukurydza z puszki 200 g
- pomidory z puszki 200 g
- przecier pomidorowy 100 g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół małej papryki czerwonej
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw: sól, świeżo mielony pieprz, świeże oregano, papryka słodka, chili, kmin rzymski cały, czarnuszka
do podania maca pełnoziarnista z czarnuszką:
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75 ml wody ciepłej
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki czarnuszki (można pominąć)

Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę dusimy następnie
dodajemy mięso podsmażamy 10 min, aż mięso zmieni kolor.
2. Przyprawy ucieramy w moździerzu dodajemy do mięsa.
3. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz przecier pomidorowy chwilę dusimy.
4. Kolejno dodajemy pomidory (gdyby sos był zbyt gęsty można dodać 1/3 szkl. wody). Dusimy pod przykryciem 10 min.
5. Na samym końcu dodajemy fasolę razem z połową płynu, odsączoną kukurydzę, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 5 min. do połączenia się smaków.
6. W międzyczasie przygotowujemy macę: mieszamy wszystkie składniki na jednolite ciasto, dzielimy je na 8 części i wałkujemy cienkie placki. Macę przypiekamy z obu stron na suchej patelni teflonowej.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz