poniedziałek, 19 października 2015

PIEROGI RUSKIE



Składniki: (ok. 20 szt.)

Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 165 ml gorącej wody
- sól
Farsz:
- 0,5 kg ziemniaków
- pół kostki sera białego (ok. 150 g)
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- oliwa lub masło do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Obraną i umytą cebulę kroimy w cieńkie półplasterki. Podsmażamy cebulę na maśle bądź oliwie.
3. Ugotowane ziemniaki i ser zgniatamy tłuczkiem, dodajemy przygotowaną cebulę doprawiamy solą i pieprzem.
4. Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi. Ciasto wałkujemy na płaty o grubości 1 - 1,5 mm i wykrawamy koła, na każdym układamy łyżeczkę farszu, zlepiamy pierogi.
5. Pierogi wrzucamy na wrząca osoloną wodę tak aby swobodnie pływały, od wypłynięcia na wierzch gotujemy 3 - 5 min.
6. Podajemy z podsmażoną cebulką.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz