Składniki:
(ok. 20 szt.)
Ciasto:
- 350
g mąki pszennej
- 165
ml gorącej wody
- sól
Farsz:
- 0,5
kg ziemniaków
- pół
kostki sera białego (ok. 150 g)
- 1
średnia cebula
- sól
- pieprz
- oliwa
lub masło do podsmażenia cebuli
Sposób
przygotowania:
1. Ziemniaki
obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Obraną
i umytą cebulę kroimy w cieńkie półplasterki. Podsmażamy
cebulę na maśle bądź oliwie.
3. Ugotowane
ziemniaki i ser zgniatamy tłuczkiem, dodajemy przygotowaną cebulę
doprawiamy solą i pieprzem.
4. Z
podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi. Ciasto wałkujemy
na płaty o grubości 1 - 1,5 mm i wykrawamy koła, na każdym
układamy łyżeczkę farszu, zlepiamy pierogi.
5. Pierogi
wrzucamy na wrząca osoloną wodę tak aby swobodnie pływały, od wypłynięcia na wierzch gotujemy 3 - 5
min.
6. Podajemy
z podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz