czwartek, 16 marca 2017

CHLEB POMIDOROWY


Piekarzem nie jestem ani też nigdy nie będę, poprostu bardziej lubię gotować niż piec. Jednak od czasu do czasu pewnie jak wiele osób mam ochotę na ciepłą, świeżutką kromeczkę prosto z pieca. Właśnie w taki dzień powstał
przepis na chleb pomidorowy, w którym dzięki zastąpieniu części wody sokiem pomidorowym uzyskamy ciekawy smak i piękny kolor.

Składniki:
- 375 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych płatków owsianych górskich
- 350 ml soku pomidorowego Hortex
- 100 ml ciepłej wody
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
1. Drożdże, cukier i 3 łyżki wody dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 min.
2. W misce mieszamy mąki, płatki owsiane i sól.
3. Do suchych składników wlewamy zaczyn drożdżowy oraz sok pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę tak aby powstało gładkie ciasto. Na końcu dodajemy olej.
4. Ciasto chlebowe wyrabiamy rękami. Następnie wkładamy do miski, górę obsypujemy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 3 godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy (u mnie okrągłe żaroodporne naczynie o średnicy 20 cm),w której będzie pieczony chleb i odstawiamy jeszcze na 30 min. Przed włożeniem chleba do pieca górę nacinany na krzyż lub jodełkę.
5. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, do czasu aż skórka będzie rumiana ok 30-40 min. Jeśli posiadamy podczas pieczenia włączamy funkcję pary, możemy też wstawić na dno piekarnika metalowy garnuszek z wodą lub po włożeniu chleba wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. (z podanych składników wyszedł mi jeden bochenek duży o średnicy 20 cm oraz drugi malutki wielkości dłoni)
Smacznego!





Mój dzień z Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz